S jakými aktivitami a „produkty“ se u nás v terapeutické dílně můžete setkat?

Zkoušení zajímavých technik

Snažíme se reagovat na dovednosti a zájmy lidí, kteří do centra přijdou. Někdo maluje dle předlohy krásné obrázky téměř nerozeznatelné od originálu, jiný nás i ostatní učí plést košíky a sám vyrábí jeden za druhým, další zas zkouší techniky dekupáže či enkaustiky, které jsme např. použili na obaly čajů.

Sběr a zpracování bylinek

Jak už jsem zmínil, součástí Centra je i bylinková zahrada, o kterou společně pečujeme a z které se nám letos již podařilo nasbírat několik druhů bylinek. Kromě máty tří druhů, meduňky a již zmíněného měsíčku zde pěstujeme též levanduli, dobromysl nebo ne příliš rozšířenou echinaceu, neboli třapatku. Meduňka nám slouží pro zklidnění a dobrý spánek, máta naopak na povzbuzení a echinacea pro tolik důležité povzbuzení imunitního systému, což s nadcházejícími podzimními dny využíváme v Centru čím dál tím více. Vzhledem k tomu, že bylinková zahrada vznikla teprve v tomto roce, očekáváme, že její produkce bude vydatná až v následujících letech. Letos jsme měli tu možnost okusit, jakým způsobem je o zahradu potřeba pečovat, a aktuálně se věnujeme sušení a porcování bylin do pytlíků a dóz, zpracování etiket atp. To nejpříjemnější je samozřejmě možnost si v Centru společně sednout nad šálkem čaje.

Měsíčková mast

V návaznosti na bylinkovou zahradu v Dědicích a zatím slibnou produkci měsíčku lékařského jsme se rozhodli, že jedním ze způsobů, jakým budeme právě tuto bylinku zpracovávat, je tvorba hojivé měsíčkové masti. Nabízí se velké množství návodů nebo webových stránek, které se této bylince věnují. V sekci „Odkazy“ můžete najít pár stránek, ze kterých jsme čerpali i my. Kromě samotné masti, kterou již kolegové a lidé z Centra duševního zdraví hojně využívají a pochvalují si její účinky, má pro nás její výroba i ten význam, že se u ní naučíme něco nového a také se u toho řádně pobavíme. Níže uvádím pár obrázků z výroby.

Zpracování dřeva

Na popud jednoho z návštěvníků Centra a tak trochu také kvůli mně jsme se rozhodli, že jednou z dalších aktivit, které bychom se zde rádi věnovali, je výroba věcí ze dřeva. Původní nápad byl takový, že bychom rádi vytvářeli jednoduché deskové hry a hračky tematicky laděné s naší bylinkovou zahrádkou, ale rádi dáme prostor i lidem, kteří k nám zavítají se svým vlastním nápadem, jako třeba v současné chvíli, kdy se věnujeme např. výrobě loutky pro jednoho pána. Pokud nám to půjde, třeba společně vyrobíme i celé loutkové divadlo

Zabydlování

Jednou z neposledních věcí, které tu ještě řešíme, je i „zútulnění“ prostředí Centra duševního zdraví, se kterým nám už pomohla spousta lidí, kteří Centrem prošli. Samozřejmě se totiž ještě stále zabydlujeme, a vzhledem k potřebám našim a lidem, pro které tu Centrum slouží, se snažíme, aby se na tomto procesu tito lidé samozřejmě co nejvíce podíleli. Různé dekorace, rozmístění nábytku aj. je tedy z velké části společným úsilím.

A co do budoucna ?

Rádi bychom rozšířili produkci z naší zahrady tak, aby do budoucna bylo možné s výrobky z Centra duševního zdraví zamířit i na místní trhy, nebo třeba do e-shopu. Pokud se najde více nadšenců, kteří se chtějí a umí věnovat dřevu, rádi bychom dílnu rozšířili i tímto směrem a věnovali se i náročnějším produktům.